Tilbage til hovedsiden.

Hvorfor antispyware, jeg har jo antivirus?

Mange tror fejlagtigt at de er beskyttet mod spyware og lignende skadeligt software bare de har et antivirus program installeret. Det er ikke rigtigt, med mindre du har en dyrt købt sikkerhedsløsning. 95-98% af alle almindelige komputer brugere, køre enten med simple, billige eller gratis antivirussoftware, der ikke beskytter dem mod spyware/adware/malware. Derfor er det ofte nødvendigt at hente og installere separate programmer der kan klare den opgave det er at finde og fjerne disse skadelige programmer.

 

Hvad er spyware/adware/malware?

Meget kort fortalt er det en række programmer der installeres og køre på din komputer i det skjulte. De er skadelige på mange forskellige måder og kan f.eks. snuppe dine netbankoplysninger, bruges til at downloade ulovligheder som f.eks. børneporno eller udsende masser af spammails o.m.m.. Ofte opdager man ikke engang at de bliver installeret og andre gange ved man ikke at det er skadelige programmer man kører. Nogen gange ligger de skjult i programmer der tilbyder dig at de kan rense din komputer for spyware. Alt i alt er det en jungle at finde ud af, hvis man ikke har nogen erfaring med det og det er bl.a. derfor jeg har tage initiativ til denne side.

 

Hvem laver de "grimme" programmer?

De laves af mange forskellige mennesker og grupper rundt om i verden og de laves med det formål at bl.a. få adgang til andres komputere af forskellige grunde (se ovenfor).

 

Hvor får jeg de "grimme" ting fra?

De kommer fra mange forskellige steder. Det kan f.eks. være ting/links der er sendt til dig i emails, via messenger eller det kan komme fra hjemmeside du besøger. Hjemmesider kan "smitte" din komputer selvom du ikke klikker på noget derinde. Du skal vide at meget besøgte hjemmesider ofte er mål for disse ting. Dem der laver disse "grimme" ting, finder ud af hvilke steder der er meget besøgte og forsøger derefter at lægge deres "skidt" derind, så de kan ramme så mange som muligt. Dette gælder f.eks for Facebook. Det skal selvfølgelig ikke afholde dig fra at bruge Facebook eller internettet i det hele taget, men tjener blot til at oplyse dig om at truslerne findes overalt og ikke mindst at du kan beskytte dig mod dem.

 

Hvordan beskytter jeg mig?

Igen er der mange måder at beskytte sig på. Man kan købe programmer der kan beskytte en eller man kan hente de gratis alternativer der giver mindre beskyttelse. Man kan sagtens bruge de gratis programmer (det gør jeg selv med stor succes), man skal blot sørge for at opdaterer dem og scanne sin komputer med jævne mellemrum. Her er en liste med de gratis programmer jeg selv bruger, samt en kort beskrivelse af dem:

  • Spybot Search & Destroy. (laves af: http://www.safer-networking.org) Et godt program, der scanner for ca 300.000 forskellige maleware. Kan desuden sørge for at din komputer er beskyttet "på forhånd" (Immunizere) samt holde øje med ændringer af registreringsdatabasen (TeaTimer). Kan være en smule besværligt at bruge.
  • Ad Aware 2008. (laves af: http://www.lavasoft.com) Et godt program, der er let at gå til og klarer de fleste problemer. Et "must have". Kan købes i en "professionel" udgave, der beskytter endnu mere.
  • SuperAntiSpyware. (laves af: http://www.superantispyware.com) Et godt program, der er let at gå til. Et godt suplement, til de to forgående programmer. Kan købes i en "professionel" udgave, der beskytter endnu mere. Har desuden personligt fået det til at finde og fjerne maleware de andre to ikke kunne klare.

Disse programmer er som sagt alle gratis programmer, der kræver at man selv husker at opdaterer dem jævnligt samt at man selv scanner sin komputer. Fordelen er at de er gratis og at de kan fjerne stort set alle trusler fra de "grimme" programmer.

 

Mere beskyttelse!

Sidst men ikke mindst vil jeg gerne slå et slag for en dansk hjemmeside der gør rigtigt meget for at hjælpe os almindelige brugere gennem junglen af smittefare og måder man fjerner "skidtet" igen. Den hedder www.spywarefri.dk (se også link nederst på denne side) og indeholder rigtigt mange gode ting, så som; guider i fjernelse af "skidt"; links til at hente gode værktøjer fra; en shop hvor betalingsprogrammerne kan købes fra; artikler og beskrivelser af trusler o.m.m. Helt klart et besøg værd.

Tilbage til hovedsiden

 

Spywarefri ... for en sikkerheds skyld